Komentari

opcije.blog.hr

Dodaj komentar (16)

Marketing


  • Irida

    Poziv!
    posjeti moj novi portal i zaželi mi sreću. magicus. info magazin

    avatar

    29.02.2008. (07:44)    -   -   -   -  

  • lolina

    ne usudim se niti pomišljati što bi se dogodilo kada bi u RH dobivali bruto plaću , nitko ne bi ništa uplaćivao.;))) nekoliko godina država stimulira poticajima uplate u dobrovoljni mirovinski fond sa 25% odnosno do max 5000 kn godišnje uplate. najavljeno je da će se taj poticaj ukinuti nakon ulaska u eu. Mislim da se sada može ulagati u inozemna tržišta , mirovinski fondovi ulažu ,ali 50% ukupnih ulaganja mora biti u RH , do ulaska u EU.

    avatar

    29.02.2008. (10:32)    -   -   -   -  

  • Trader

    Pozdrav OptionMaster. Zamolio bih te ako nam mozes nesto vise objasniti tj. raspitati se koja je je trading platforma u Americi najbolja za trejdanje VIX Future i Opcija. Da li imas neke kontakte sa osobama koji aktivno trejdaju spomenute produkte. Znam da si jedanput odgovorio da VIX nije tvoja tematika i to ne trgujes, svejedno bih te zamolio da se malo informiras ako mozes. Ovdje na terminburzi EUREX u Frankfurtu se moze trejdati VDAX (Volatilitet Index na DAX), problem je taj sto nije liquidan tako da je u najboljem slucaju bid/ask spread 1 bod sto odgovara 1.000 EUR. Posto je kod zatvaranja VDAX Future tih 1.000 EUR jos jedanput na redu, ispada da se sveukupno mora izdvojiti 2.000 EUR za placanje Spreads. Sada si predpostavi da se jos recimo 3 mjeseca Future rolla ispada onda kostanje u samom startu 6.000 EUR. Da bih vratio taj novac mora se VDAX Future pomjeriti za 6 procentualnih bodova. Ako je to slucaj kao sto je sada bilo kada je VDAX u Januaru stajao na 38 da bi vrtoglao pao na 23 onda za trader koji je usao Short na 38 i izisao na recimo 25 u roku od 20 dana nema nikakvih problema. Problem je sto se VDAX kao i VIX cesto pomjera u stranu, pogotovo na razini ispod 25 tako da veliki spread previse utjece na konacni dobitak. Za svaki odgovor sam ti unaprijed zahvalan.

    avatar

    29.02.2008. (12:57)    -   -   -   -  

  • dolinski

    Točka br. #5 jednostavno i jasno :) ako tako bude i za 20-30godina onda dobro.

    avatar

    29.02.2008. (18:08)    -   -   -   -  

  • funky business

    I ja sam se bio uključio u raspravu na antiglobalistovom blogu. To je jako teska, ali zanimljiva tema, tocnije problem hrvatske ekonomije. Procitao sam tvoj cijeli post i dosta si dobro razradio temu, ali neki zaključke si donosio uz najčešću pogrešku u ekonomiji, ceteris paribus, tj. održati druge varijable nepromjenjenima dok analiziraš jedan ekonomski problem, ali sve u svemu super post na tako kompliciranu temu

    avatar

    29.02.2008. (23:17)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    @LOLINA: pa ne dobijamo ni mi u Kanadi bruto place tj ako si samo zaposlen negdje onda ti se TAXA (porez) odbije prije nego sto primis odrezak (paycheque) ali ako uplacujes ili uplatis (moze biti svaki mjesec ili jednom godisnje) RRSP onda ti VRATE DIO TOG POREZA NA ZARADU tj za onaj dio novca koji si UPLATIO u RRSP. Na taj nacin drzava INVESTIRA ZAJEDNO SA TOBOM u kojigod segment si ti izabrao. Ako prodjes dobro oni ce jednom u buducnosti pokupiti neku taxu (ali po smanjenoj stopi). Ako propadnes u investiranju onda ni tebi ni njima nema povrata. Ljudi medjutim konzervativno investiraju kroz RRSP tako da najcesce moze biti gubitaka (na kratki rok) ali na dulji najcesce su u pitanju manje ili vece zarade.
    @TRADER: JA trejdam ponekad OPCIJE NA VIX preko OptionXPressa a mozes i preko TOSa (THINK or SWIM) o kojem moji "decki trejderi" puno pisu na OPCIJE.COM. Moj savjet: posjeti nas sve na OPCIJE.COM (imas link tu sa strane u boxu) i postavi im to pitanje u FORUMU. Oni tamo znaju daleko vise o TOSu od mene. Ja samo znam da OptionXPress OMOGUCAVA TREJDANJE OPCIJA na VIX (kako put, tako i call ) i da je VIX naravno obratno koreliran sa marketom -to znas. Imas tu na mom blogu opisanih par mojih trejdova na VIX u proslim mjesecima. Good Luck!
    @Antiglobalist: Oprosti da te nisam pitao za dozvolu da navedem u ovom unosu tvoje PITANJE iz tvojih komentara. Nadam se da se ne ljutis ali ako ima problema, uklonicu ga!
    @FUNKY BIZNIS: znam sta mislis, na to da se samo koncentriramo na RRSP a ne na INFLACIJU koja ce POZDERATI dio vrijedonsti RRSPja. To stoji samo ako ne ulazemo ili investiramo ili barem stedimo , ne mozemo se nadati NITI OBEZVRIJEDJENOM NOVCU! Drugim rijecima ona brojka od Mr. Pingvina od 1.1Milion $ nakon 35 godina mozda zaista bude vrijedila samo $250,000 danasnjih,ali to je 250K KOJIH CETE IMATI a ako ne ustanovite neki PENZIJSKI FOND imacete samo ono sto vam da drzava (a sto vas ceka ionako) . Drago mi je da ti se unos dopao

    i hvala SVIMA na citanju!

    avatar

    01.03.2008. (00:12)    -   -   -   -  

  • dolinski

    @ma kakve dozvole. Pa nemogu te tužit :) Napravio si vrlo konstruktivnu raspravu iz svega. Velik broj modernih ekonomista i manadžera uopće ne razmišlja dugoročno za budućnost, (to uključuje našu vladu i sabor). Kuda idemo ako se ovakvi trendovi nastave. Koja su moguća rješenja, alternative..., ovaj RRSP je nekakav pokušaj da se u penziji zadrži isti standard koji radnik ima danas kad je još radno aktivan... No koji će skup varijabli prevladat: rast burzovnih indexa ili ipak inflacija, geo-politička nestabilnost i ekološki problemi uvode još dodatnu nepredvidljivost u sve skupa

    avatar

    01.03.2008. (10:28)    -   -   -   -  

  • lion queen

    a molim te, reci mi gdje to ima povrat 9,2% godišnje. ovdje u najboljem slučaju možeš dobiti 3% godišnje, što je gubitak od 3%, kad se uračuna inflacija. evo, ja sam za probu uložila dva puta po 400,00 kn u dva različita dionička fonda s dotadašnjim velikim prinosom, čisto da vidim na što će mi izaći ulaganje, pa da znam da li se isplati ulagati ili ne isplati. dakle, bacila sam svoj vlastiti novac. sad imam dva puta po cca 350,00 kn, a to će vjerojatno i dalje padati jer fondovi sebi uzimaju naknadu za rad, nevezano na to da li posluju s dobitkom ili gubitkom. vjerovala bih u fondove i te ljude koji ih vode tek tada kad bi sebi naknadu uzimali od prinosa fonda, a ne od moje love uložene u fond. da sam taj novac oročila u banku, dobila bih možda 3% kamate, dakle izgubila onih 3% koliko je veća inflacija (govorim otprilike, ne hvataj me za točne podatke, jer nisam istraživala najnovije). jedino u što se isplati ulagati su nekretnine, ali ne štedjeti pa kupiti (jer pada vrijednost novca) već kupiti na kredit, imati nekretninu, a kredit vraćati idućih trideset godina. što se tiče penzijskih fondova, lopine koje vode fondove jedva čekaju da se oni napune, pa da ih opelješe. ne vjerujem u fondove dok ih vode ljudi!!! koliko je takvih slučajeva bilo po svijetu, cijeli život izdvajaš, a kad trebaš u mirovinu, ili je dočekaš dva metra ispod, ili su fondovi prazni, a netko ljetuje na hawaima.

    avatar

    02.03.2008. (10:19)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    @Antiglobalist: Fala A-G! Dokaz kako se i mi koji mozda naizgled stojimo (ponekad) na oprecnim stranama ideologija, mozemo sloziti oko razumnih stvari i posluziti se blogovima jedni drugih za inspiraciju unosa. THX!

    @Lion Queen: ne bih se USUDIO uci u raspravu sa jednom Lavljom Kraljicom, ha ha ali POSTIVAJUCI TVOJU OGORCENOST na stanje DOMACE BURZE (o kojoj NEMAM POJIMA jer trejdam samo USA burzu i zivim vani) moram ti ipak skrenuti paznju na SVOJU RECENICU ODOZGORA IZ UNOSA KOJA GLASI:
    "Kljuc bi bio da dozvolite ulaganje u STRANE MARKETE a ne samo u Hrv (Canada je imala npr obavezni postotak domaceg sadrzaja kod investiranja).."

    To znaci da bi mogli npr dozvoliti 50%-60% ili vise ili manje (idealno i do 100% tokom vremena) STRANOG SADRZAJA (content) u takvom penzionom fondu. A KAKO je PERFORMIRAO DOW JONES INDEX (index 30 najvecih americkih kompanija) u zadnjih 30 godina pitas me (nakon ovog) .. Evo ti linka pa vidi da je od 1963 - 1993 (30 godina) donio u prosjeku 11.83%. Naravno bilo je BOLJIH SEGMENATA (1990-1999 +18%) i losijih ali prosjek na DUGE-PRUGE je oko 11-12%. E sad.. kako uloziti u INDEX, to je prica za koju bi morala procitai malo i ovaj blog. Uglavnom postoje INDEXNI FONDOVI KOJI 100% SLIJEDE ( MIRRORIRAJU) INDEXE (citao sam nedavno da se i u Hrv otvara takav INDEXNI FOND za HRV market). Dakle mozes pratiti strane indexe u INDEXNIM FONDOVIMA i slicnim instrumentima. Na kraju ako nemas POVJERENJA u NIKOGA OD FONDOVA NI VODITELJA (Kako pises) NAPROSTO KUPIS DAJMONDSE (DIA) KOJI SLIJEDE DOW-JONES INDEX (1/100 DOW JONESa ) ili za neki drugi index neke druge instrumente ili pokusas sama kupiti dionice u omjeru kakav je u indexu i napraviti neku vrstu MIRROR-a (sto je skupo i neprakticno ali moguce) .. Pozdrav Lavici.... roarrrr

    avatar

    02.03.2008. (13:32)    -   -   -   -  

  • felix...

    http://www.thinkorswimcanada.com/tos/client/index.jsp

    avatar

    02.03.2008. (17:16)    -   -   -   -  

  • felix...

    Ne razumijem o kakvim se ulaganjima radi kod Pingvina?Ja to nikada ne bih preporučivao nikome,makar i anonimcima na blogu.I tko uopće garantira da će na dulje staze biti profitabilno?I Rimsko carstvo je na duge staze...propalo.Pa inflacija je puno veća od zarade,dakle ukupni gubitak,koga briga za portfelj vs. S&P performance.Gubitak je gubitak zvao se on ovako ili onako.GRRR

    avatar

    02.03.2008. (20:42)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Dagi moj Felix: ovdje se radi o dugorocnom odvajanju (i investiranju) za NAROD koji zeli stvoriti neku vrstu paralelne penzije (zvanu RRSP) a ne mogu posvetiti vrijeme i nemaju znanje za trejdanje ko ti i ja. Ja sam samo prenio brojeve od Pingvina koji barataju sa "compound interesom" jer naravno da ima puno dionica koje su PROPALE i kroz tako dugi period od 30 godina ali OVERALL market nije pa je mozda to jedini koliko-toliko opravdan pokusaj da se POKUSA mjesecno odvajati koja stotina $ i stavljati u RRSP u neki konzervativni instrument koji prati sto veci segment (Stranog) marketa npr DOW, S&P i sl. Cak i da NE INVESTIRAMO u MARKET nego samo odvajamo NOVAC i uzimamo BONDSOVE (oko 5% kamata na duuugi rok) barem cemo koliko-toliko nadoknaditi inflaciju i imati koji dolar za pripomoc kad udjemo u stare dane i spadnemo na mizeriju drzavne penzije. To je ideja drzave koja pomaze RRSP jem svojim podanicima - pa ko voli nek izvoli a ko nece ne mora. JA NEMAM RRSP account jer trejdam AKTIVNO ali npr MOJA ZENA IMA i automatski joj odvajaju novac od svakog paycheque-a za buducnost (penziju) koji ide u neki fond (agresivni americki ) koji je sama odabrala. Cilj mi je bio samo opisati kako to ovdje radi.

    avatar

    02.03.2008. (21:12)    -   -   -   -  

  • felix...

    Dragi Option Master,kritika ipak nije bila upućena tebi,makar može i tako izgledati.A ovo sa bondsovima mi se sviđa..ili čak zlatom?Rimsko zlato vrijedi i dan danas:)ne?Jednostavno sam alergičan na tu riječ inv...ne mogu je ni napisati,jer većinom podrazumijeva prodavanje magle.Dalo bi se i bez većega angažiranja zaraditi u kriznim vremenima kaj ne?Ulažem i ja u mirovinski fond po vlastitom izboru jer moram,ali samo 1/4 ukupnoga iznosa.Ostale 3/4 idu u državni iz kojega neću izvaditi koliko iz ovoga 1/4inskog.

    avatar

    02.03.2008. (21:36)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Ma kuzimo se mi i ja sam alergican na zloupotrebljenuo i izmanipuliranu rijec INVESTIRANJE koja sluzi da se ljudima zamazu oci od realnosti da je sve RIZIK samo je pitanje stupnja. Da ne mislis da nisam i ja imao problema napisati ovaj unos. Dva puta sam skoro povrato od mucnine i na kraju jedva uspio (nasa inerna sala, ha ha) ali znas kako je- ti si i sam o tome napisao nedavno komentar: da idemo svima objasnjavati sve sto ovdje pisemo i znamo o marketu kao prvo ne bi nas ni pogledali (kao sto vecina valjda ni nije u prosle 3 godine) a kao drugo opet NISTA ne bi napravili (jer bi im zvucalo prekomplicirano).

    Ovaj unos je kao kad crni pojas neke borilacke vjestine zeli objasniti pocetniku kako da se na brzinu obrani od napada na cesti: sturo i povrsno i u jednoj lekciji ali se NADAS da ces barem NEKOME POMOCI (jednoga dana). Ako ih trazis da ti svi dodju na treninge i da treniraju 3 godine- ostati ce ti trojica-petorica (da ne nabrajam glavna imena sa OPCIJE.COM, ne?) OSim toga ovaj unos je vise za neke ljude koji ce danas ili jos vise SUTRA krojiti strategije hrvatske financijske buducnosti (drzavni budzet i sl) da AKO nalete cisto RAZMISLE o tome. Nije niko najpametniji, mislim nije Kanada neki bogzna kako VELIKI uzor ali je dalje otisla nego mlada Hrv po tom pitanju, pa svi mogu nesto jedni od drugih nauciti.

    avatar

    03.03.2008. (00:30)    -   -   -   -  

  • felix...

    Ha ha ha...mislio sam ne komentirati ovaj post ali isplatilo se..makar si me nasmijao do suza...kruljlj..već se i meni diže želudac,moram stati pisati o ovoj temi:)
    Pozdrav!

    avatar

    03.03.2008. (11:52)    -   -   -   -  

  • lion queen

    hvala ti na iscrpnim informacijama, cim budem stigla, proucit cu to i pokusati smisliti nesto. sto se tice lavlje naravi, ne grizem (kad spavam:):):):))

    avatar

    04.03.2008. (00:48)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...